Soud zrušil i druhou pokutu, kterou ÚOHS uložil Praze 2

Brno 12. září (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil i druhou pokutu pro městskou část Praha 2 za zakázku spojenou s privatizací bytů. Případ se vrací po dvou letech na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který původně vyměřil radnici sankci 100.000 korun. Soud to uvádí na webu. Už dříve soud zrušil související pokutu 70.000 korun. Oba tendry jsou z roku 2012.

Městská část Praha 2 při výběru externího dodavatele služeb souvisejících s prodejem bytů sice hodnotila nabídky firem podle nejnižší ceny, ale cenu hodnotila v rámci několika dílčích kritérií, jimž přiřadila různou váhu. Vybraná nabídka tak nemusela obsahovat celkově nejnižší cenu.
Předseda ÚOHS Petr Rafaj v rozhodnutí uvedl, že radnice nedodržela zásadu transparentnosti. Soud nyní zrušil pravomocné rozhodnutí úřadu, takže pokuta neplatí. Případ se vrátí znovu na antimonopolní úřad, podobně jako související případ se zrušenou pokutou 70.000 korun.
Prodej se týkal celkem 1760 obecních bytů v asi 130 bytových domech. Jejich privatizace v městské části v minulých letech vzbudila mnoho emocí. Městské části zůstane dalších asi 130 domů.
vrn gcm